Navodila za vzdrževanje


Obstajajo navodila, ki jih je treba upoštevati, da se boste lahko še dolgo veselili vaše nove kuhinje DAN.

Za čiščenje celotne kuhinje ponavadi zadostuje vlažna krpa z nežno milnico. Ne uporabljajte čistil na osnovi kislin, alkohola ali na osnovi topil. Pri uporabi izdelkov za nego pohištva vedno upoštevajte navodila za uporabo in odmerjanje. Vedno varčujte z vodo ali drugimi čistilnimi sredstvi. Obrišite do suhega. Zlasti pri materialu iz masivnega lesa ne uporabljate ničesar razen vlažne krpe brez čistil, saj drugače voda prodre v konstrukcijske vezi in povzroči, da les nabrekne ali se razbarva. Zato vedno uporabljajte vlažno krpo z malo milnice in ne pršite neposredno na dele kuhinje. Nekateri izdelki za nego pohištva vsebujejo voske in druge sestavine, ki v primeru nepravilnega odmerjanja, tvorijo plast, ki lahko sčasoma povzroči razbarvanje površine. Madeži močno obarvanih živil se lahko odstranijo s posebnimi čistilnimi sredstvi in mikrovlakenskimi krpami. Raven sijaja se lahko nekoliko spreminja glede na čistilno sredstvo in stanje površine. Zato vedno očistite celotno površino kuhinje oz. delov le-te.

Ličnice visokega sijaja

Čištite samo z mehko ali vlažno krpo in mešanice milnice in vode (v razmerja 1 na 100). Ličnice je najbolje očistiti od leve proti desni ali od zgoraj navzdol, pri čemer se izogibajte krožnim gibom. Kovinskih delov nikoli ne čistite z agresivnimi sredstvi ali s čistilnimi gobami.

Alu stekleni deli
Steklo obrišite le z vlažno krpo. Nikoli ne pršite neposredno na stekla, ker obstaja tveganje, da detergent prodre v prostor med steklom in aluminijastim okvirjem.

Kovinski ročaji
Primerna čistilna sredstva in sredstva za nego lahko kupite v specializiranih trgovinah.

Parni čistilci 
Kadar uporabljate opremo za parno čiščenje, obstaja nevarnost, da vodna para prodre v lesene dele. Zato se uporaba parnih čistilcev v kuhinji na splošno ne priporoča. 

Notranja klima prostorov
Tako kot se človek lahko dobro počuti samo v zdravem ozračju, tako tudi pohištvo potrebuje zdravo okolje. Posebno pomembna je pri tem ustrezna vlažnost prostorov. Priporočena je  50 % relativna vlažnost. Prekomerna vlaga vodi do nabrekanja lesa. Prenizka vlažnost povzroči krčenje lesa, zaradi tega lahko nastanejo razpoke na različnih delih kuhinje, ličnice pa se lahko tudi ukrivijo.

Ustrezno ravnanje
Materiali, potrebni za izdelavo kuhinje DAN, so predmet stalnega preverjanja kakovosti in ustrezajo mednarodnim standardom za kuhinjsko pohištvo.

Vendar je treba upoštevati naslednje točke:

  • Pazite na strokovno vgradnjo električnih naprav.
  • Izrezi delovne plošče (korito, kuhalna plošča) morajo biti pravilno zatesnjeni.
  • Nepravilno nameščeni reflektorji povzročajo nevarnost požara.
  • Poškodovani ali nepravilno vgrajeni električni aparati, kot so pomivalni stroji ali štedilniki, lahko uničijo delovne površine ali ličnice.
  • Pred uporabo vgrajenih električnih aparatov dobro preberite navodila aparatov.
  • Površina delovne plošče vzdrži temperaturo do 140 °C. Ne pozabite, da ponev doseže temperaturo 400 °C in več. Ta temperatura neizogibno vodi do uničenja površine, zato vedno uporabite podlogo za lonec, ko postavite vročo posodo na delovno površino.
  • Nikoli ne postavljajte vroče ponve na vlažno delovno ploščo.
  • Četudi je površina delovne plošče zelo trdna in odporna, neposredno na njej nikoli ne uporabljajte ostrih nožev ali drugih ostrih predmetov.
  • Izogibajte se kopičenju vode na delovni površini.

Samočistilne peči

Ker imajo nekatere peči zelo visoko temperaturo med samočiščenjem (do 500 °C v skladu z navodili proizvajalca), je med procesom čiščenja in hlajenjem nujno potrebno odpreti vrata oziroma ličnice v okolici naprave.

Čiščenje vodnega kamna 
Pri ravnanju z odstranjevalcem vodnega kamna, npr. pri kavnih aparatih, bodite pozorni na to, da čistila v obliki praha ne posujete na dele kuhinje, saj v tem primeru lahko čistilo uniči površino polic, pultov in ličnic. Sredstva za čiščenje vodnega kamna ne pozabite obrisat.

Garancija
Upoštevajte, da kakršnekoli neskladnosti z našimi navodili za namestitev in nego ali s predpisi proizvajalca naprave. razveljavijo garancijske zahtevke.

Tukaj si lahko prenesete navodila za nego ličnic in površin z visokosijajnim akrilnim premazom z Ultra Gloss Superpolish + DGS (NE VELJA ZA LAK LIČNICE!)